Hvad gør vi når Danmark kortsluttes?

11-06-2019

Beredskabsforbundet er i den kommende uge til Folkemøde på Bornholm med tre debatter om beredskab, robusthed, tryghed og det moderne civilforsvar.

Hvad gør du, når Danmark kortsluttes af et cyber-angreb udefra, og al infrastruktur går i sort?

Hvordan ser vores dagligdag ud, når frysere, komfurer og vandforsyning har været uden strøm i flere dage? Når maden rådner i supermarkedets køledisk, og når Dankort-terminalen ikke fungerer?

Sådan lyder udgangspunktet for en af de debatter, som Beredskabsforbundet arrangerer ved dette års Folkemøde på Bornholm fra 13.-16. juni.

Scenariet kan for nogen måske virke som en urealistisk science fiction-gyser. Men cyber-angreb er blevet et jævnligt fænomen på verdensplan. For eksempel kostede et hacker-angreb i 2017 Mærsk-koncernen mellem 1,6 og 1,9 milliarder kroner – samt en geninstallation af 4.000 nye servere, 45.000 nye pc’er og 2.500 applikationer.

Og meningen med debatten er at kaste lys over, hvordan det vil påvirke hver borger og hver familie, hvis et endnu værre cyber-angreb rammer et land som Danmark, hvor vi lever et trygt liv i troen på, at velfærdssamfundet og myndighederne er der og tager sig af os. For trygheden betyder også, at vi har en meget lav risikobevidsthed og evne til selv at reagere, hvis myndighederne ikke kan hjælpe os. Hvad ved vi egentlig om helt uoverskuelige konsekvenser af handlinger eller naturkatastrofer, som med ét kan ændre hele vores tilværelse?

Debatten ”Hvis fjenden slukker for Danmark” kan overværes fredag den 14. juni klokken 15-16 på F15 – Fællesskabsscenen.

I panelet medvirker Rasmus Dahlberg, forfatter, historiker og forsker med speciale i katastrofer og beredskab, Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, Kræn Østergaard Nielsen, executive vice president i Coop Danmark, og Rene Thomsen, Nationalbankens ekspert i cybersikkerhed i den finansielle sektor.
Ordstyrer er Lisbeth Davidsen, der til daglig er journalist på TV2 News.  

BORGERENS EGEN BEREDSKABSPLAN

Samme sted og med samme ordstyrer, lørdag den 15. juni klokken 17-18 fortsættes tankegangen i en debat, der stiller spørgsmålet ”Er danskerne klædt på til at imødekomme katastrofen?”

Her bliver Beredskabsforbundets koncept og befolkningsuddannelse ”Robust Borger” bragt på banen som et led i fremtidens civilbeskyttelse. En fremtid med et ”moderne civilforsvar”, som blandt andet består af borgeren selv og borgerens evne til selv at håndtere katastrofer og systemnedbrud.

For når katastrofen har ramt, og det er slut med strøm, mad og myndighedernes kontrol, kan borgeren stå alene med ansvar og handlemuligheder. I den situation kan det blive afgørende, at man som Robust Borger har lært at udarbejde sin egen ”beredskabsplan” og tage vare på sig selv og sine nærmeste i op til 72 timer. 

I panelet er Steen Finne Jensen, Robust Borger-instruktør og tidligere brandinspektør og beredskabschef på Bornholm, Charlotte Lund, Beredskabsforbundets vicelandschef, og Carsten Iversen, direktør i Beredskabsforbundet.  

BRANDFOLK ER EN MANGELVARE

Inden da, lørdag den 15. juni 10.30-11.45, handler det om et andet af Beredskabsforbundets kerneområder.

 

Nemlig når Danske Beredskaber og Beredskabsforbundet i fællesskab stiller spørgsmålet ”Er der brandfolk nok til at passe på Danmark i fremtiden?”

Det sker ved en debat på hjemmeværnsfartøjet Hjortø i Allinge Havn, som tager udgangspunkt i det kedelige faktum, at det er blevet sværere at finde tilstrækkeligt med deltids- og frivillige brandfolk.

Hvad betyder det for borgerne, og hvordan kan der skaffes flere til at løse opgaverne? Skal vi se mod Tyskland, hvor borgere ’tvangsudskrives’ til at være brandfolk? Skal vi tage dialogen med virksomheder om at bakke mere op om de ansatte, der vil hjælpe? Eller skal vi betale, hvad det koster for at få fuldtidsfolk til alle stationer?

Beredskabsforbundet arbejder med problemstillingen via den permanente kampagne i BlivBrandmandNu.dk. Og Danske Beredskabers medlemmer, de kommunale redningsberedskaber, har problemet tæt inde på livet:

”Vi har hårdt brug for, at flere melder sig som deltidsbrandmænd. Deltidsbrandmændene er rygraden i beredskabet uden for de store byer i Danmark, og uden dem har vi ikke økonomisk mulighed for at have så finmasket et net af brandstationer i hele landet,” siger Jarl Vagn Hansen, formand i Danske Beredskaber, til danskeberedskaber.dk.

I debatten deltager Jarl Vagn Hansen, formand for Danske Beredskaber, Niels Bonde Jensen, landschef i Beredskabsforbundet, Sanne Urbak Rasmussen, CSR-afdelingsdirektør i IBM Danmark, Jacob Bjerregaard, formand for Kommunernes Landsforenings miljø- og forsyningsudvalg, og Bjarne Laustsen, medlem af Folketinget (S), tidligere præsident for Beredskabsforbundet og forsvarsordfører.

Kristine Grønbech Jensen, frivillig og deltidsbrandmand og kredsformand for Beredskabsforbundet på Bornholm, deltager som panelgæst.

Også her er Lisbeth Davidsen ordstyrer.

 

Læs mere om Robust Borger her.

Læs mere om BlivBrandmandNu her.

Læs mere om Danske Beredskaber her.

 

Det øverste billede: Som på de foregående tre års Folkemøde inviterer Danske Beredskaber og Beredskabsforbundet til debat på hjemmeværnsfartøjet Hjortø. Denne gang er emnet ”Er der brandfolk nok til at passe på Danmark i fremtiden?” 

Det lille billede: Landschef Niels Bonde Jensen, præsident Jan Johansen og direktør Carsten Iversen fanget under et tidligere Folkemøde. De tre er også på Bornholm i år – ligesom Beredskabsforbundets vicelandschef Charlotte Lund.